KLOCKAN

måndag 30 november 2009

Market Profile Primer

Jag har i ett antal inlägg redogjort för de grundläggande principerna bakom Market Profile och derivatet Volume Profile.

Metoden introducerades officiellt av J. Peter Steidlmayer 1984 som ett grafiskt alternativ till att statistiskt organisera marknadsgenererad data. Med metoden följde ett antal hypoteser om marknaden varav den viktigaste är auktionsteorins betydelse för börsen.


Ur Markets in Profile om auktionsmekanismen.


Steidlmayer framförde att en auktion består av tre fundamentala element – tid, pris och volym. Medan tiden anses reglera tillfällen att göra affär och priset ett medel för att annonsera dessa tillfällen så anses volymen visa hur framgångsrik auktionen är. Eftersom inte volymdata fanns att tillgå i realtid vid introduktionen användes tiden även för att validera priset genom formeln: Pris x Tid = Volym.


Marknaden har utvecklats och förändras sedan Steidlmayers introduktion. Globaliseringen, den tekniska utvecklingen samt nya komplicerade värdepapper öppna för handel i princip dygnet runt har medfört att flera av de ursprungliga teorierna inte längre äger giltighet. Med förändringen har dock nya hypoteser antagits.


Tillgången av uppgifter om volym i realtid ger tillsammans Market Profile metoden den lilla spekulanten ett verklig edge mot marknadens giganter. Oavsett om fundamentala eller tekniska data driver marknaden så kan inga aktörer agera utan att volymen avslöjar deras åsikt om marknadens rättvisa pris.


En av de bättre böckerna om Market Profil är klassikern Mind Over Markets av James Dalton, Robert Dalton, and Eric Jones som på ett enkelt sätt introducerar de grundläggande principerna och teorierna bakom metoden. Under 2007 publicerade författarna en uppföljare kallad Markets in Profile i vilken auktionsteorin redogjordes för i ljuset av de olika aktörernas placerings tidsperspektiv(timeframes).


Auktionsteorin och den logik som följer teorin gäller för samtliga marknader. Varje marknad har dock sin karaktär som måste beaktas när metoden tillämpas.


Overnight, dvs före NYSE:s öppning, är E-mini terminen extremt illikvid och följaktligen fallen till hastiga och volatila rörelser pådrivna av manipulatörer och det allt starkare flockbeteendet bland marknadens aktörer manifesterat i eufori och panik. En nivå med hög volym densitet erbjuder inte samma rörelse dämpande effekt som när cash marknaden är öppen. En övertygelse om priset som overnight genererar 10.000 kontrakt kan driva kursen ett antal punkter medan samma övertygelse under reguljära öppettider även måste generera tillräckligt med sentiment för påkalla en rörelse i de 500 företag som indexet består av.


Även alternativa marknader som OMX har särskiljande karaktäristika. Sverige är ett mindre exportland och har således en större fallenhet än SP500 att påverkas av global ekonomisk data. En ytterligare aspekt är att OMX normalt följer den amerikanska börsens rörelser varför Stockholms öppning ofta är en reflektion av USA:s slutkurs och Stockholms sluthandel en gissnings lek om hur USA kommer att stänga. Detta förhållande medför att handelssessionen bör anses indelad i två tidsenheter.


Nedan följer en sammanställning av de inlägg som avsett behandla Market Profile.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar