KLOCKAN

fredag 20 november 2009

The Opening Bell

“After the opening call, the first few minutes of the open provide an excellent opportunity to observe and evaluate the markets underlying directional conviction. With an understanding of market conviction, it is possible to estimate very early on where the markets is trying to go, which extreme is most likely to hold (if any), and even what type of day will evolve. In other words, the market’s open often foreshadows the day’s outcome”

- James F. Dalton, Mind Over Markets

Gap

En öppning över eller under föregående slutkurs kallas gap och indikerar att spekulanter med längre placeringshorisont ansett ändrade förhållanden föreligga i förhållande till föregående börsdag vad gäller det rättvisa priset. Det högre/lägre utropspriset indikerar följaktligen ett ändrat sentiment, möjligtvis pga. av någon händelse utom ordinarie handelstid. Generellt sett så fylls samtliga gap, ofta under dagen då de uppstod. Ett gap som förblir ofyllt anses utgöra en viktig framtida referens nivå (stöd/motstånd). Genom gapet låser marknaden in ett flertal aktörer som varit positionerade i motsatt riktning varför ett framtida återbesök kan orsaka att ”old business” likviderar/täcker sina positioner.

Gapets betydelse för den handelsdagen framgår tydligt av historisk data (perioden 1999-2009). Emini SP500 terminen (ES) har, efter ett gap upp, en historisk sannolikhet om 67% att notera en högre högsta i förhållande till föregående dag samt 66% för ett högre avslut på dagen. Vid ett utropspris under föregående dags slutkurs är den historiska sannolikheten 62% för en lägre lägsta och 59% för ett lägre avslut. Värt att notera är att denna sannolikhet endast är 45-50% för ett avslut över/under själva öppningskursen.

Under den undersökta perioden uppgick den historiska sannolikheten för en gapfill, dvs. att priset återbesöker den föregående slutkursen till 70% Testet visar dessutom att 68% av gapen fylls inom den initiala balansen (första 60 minuters handel).

Den historiska sannolikheten för en ½ gapfill är 83% och har väl ½ gapet fyllts är sannolikheten för en hel gapfill 85%.

I de fall gapet fylls minskar även sannolikheten för ett högre respektive lägre avslut till 38% respektive 31%. Lägre odds följer även vid en ½ gap fill (51% respektive 45%).

I enlighet med ovan anförda kan följande hypotes formuleras.

Vid ett gap kan riktningen för dagen antas följa gapet så länge det förblir ofyllt. För det fall gapet fylls övergår oddsen till fördel för den motsatta riktningen. Med hänsyn till att 68% av gapen fylls under den initiala balansen kan dessutom antas att om inte gapet fylls till åtminstone ½ under denna period så kommer gapet förbli ofyllt handelsdagen igenom. Enligt hypotesen är dessutom en gapfill mer sannolik än ett ofyllt gap.

Hypotesen finner även stöd i att den historiska sannolikheten för en trend dag endast är drygt 20%. Karaktäristiskt för en trend dag är som bekant ett gap som inte fylls och aggressivt fortsatt prisrörelse i gapets riktning tills ny balans uppstår mellan köpare och säljare. Enligt hypotesen är det således antagligt att en trend dag är förestående om marknaden öppnar med ett gap som inte fylls inom den initiala balansen.

Värt att notera är att den historiska analysen gjorts för samtliga handelsdagar under cash marknadens ordinarie öppettider. Självklart påverkar storleken, liksom sammanhanget, den verkliga sannolikheten för en gapfill.

Med sammanhanget avses de samlade omständigheterna som talar för och emot en gapfill. Normalt klassificeras gap i professionella gap och amatör gap. Denna klassificering tar hänsyn till volymen bakom gapet. Enligt hypotesen har ett gap orsakat av relativt låg volym bättre odds för att fyllas än ett gap med hög volym då den höga volymen indikerar att de större spelarna godtar det nya priset.

En av de bättre indikationer jag följer vid gap är huruvida Advancers-Decliners bekräftar gapet. Om AD-Line öppnar ”flat” eller med ett gap i motsatt riktning följer sannolikt en gapfill i SP500.

I samband med att gapet mäts i förhållande till föregående slutkurs bör även en jämförelse göras mellan öppningskursen och föregående dags VPOC för att avgöra sannolikheten för en gapfill då VPOC bättre representerar det rättvisas priset än ”settlement”, Om exempelvis marknaden öppnar under föregående slutkurs men över föregående dags VPOC kan ett gapfill presumeras.

Av intresse vid bedömningen av sannolikheten för en gapfill är även indexets underliggande branschers utveckling. Är branschlistan samstämmig är en gapfill mindre sannolik än om exempelvis de större branscherna finans och teknik divergerar.



Opening Balance

En ytterligare viktig måttstock för dagen och tillika viktig referensnivå är Opening-Balance (O/B), även kallad Opening-Swing / Open-High-And-Open-Low. O/B är i princip det inledande auktionsutropet och kännetecknas av första svingen efter öppningen följt av en reaktiv sving åt motsatt riktning varefter kursen rekylerar mot öppningspriset. Vid en perfekt O/B kommer således öppningspriset korsas två gånger.

Så snart priset rekylerat är marknadens första rörelse orsakad av Market-On-Open orders balanserad. Market-On-Open orders (MOO) är sådana transaktioner som marknadsaktörerna placerar före öppningen för direkt verkställighet. Då dessa vanligtvis grundas på analyser av föregående dags handel, omständigheter inträffade efter föregående avslut, stoploss orders som utlösts över natten samt margin calls visar denna balans om köp- alternativt säljsidan dominerar den inledande auktionen. Skalan anses därefter tippa till fördel för den riktning som priset bryter öppningsbalansen.

Till skillnad från s.k. "Opening Range" (jmf Opening Range Breakout Play) är inte O/B tidsmässigt beroende, varför öppningsbalansen kan färdigställas redan efter 10 sekunder men också först efter flera minuters handel. Som regel gäller att desto snävare O/B, desto mer betydelsefull är den som riktmärke.

Väl värt att notera är att O/B även kan användas som ett riktmärke när Europas börser öppnar kl. 9.00 vid handel ”overnight”.




Market Profile Openings

Hur marknaden öppnar ger även ledtrådar om marknadens övertygelse gällande riktningen och den fortsatta dagen. Market Profile skiljer på fyra typers öppning.

1. Open-Drive är den starkaste av öppningar. Marknaden öppnar aggressivt och återvänder aldrig till öppningspriset (ingen O/B). Denna typ av öppning inleder vanligtvis trend dagar, i vart fall Normal Variation dagar. Om marknaden återvänder till öppningspriset anses förutsättningarna ändrade gällande övertygelsen om riktningen.

2. Open-Test-Drive påminner om Open-Drive men marknaden saknar tillräcklig övertygelse att omedelbart driva priset efter öppningen. Istället inleder marknaden med ett test bortom en känd referensnivå varefter marknaden med bestämdhet förkastar denna nivå och vänder i motsatt riktning.

Ett test av en allmänt känd referensnivå (tidigare slutkurs, dags lägsta/högsta m.m.) är en vanlig företeelse. Genom att försäkra sig om att priset inte attraherar ”new business” bygger marknaden övertygelse om den motsatta riktningen. Testet misstolkas dock vanligtvis av oerfarna spekulanter som noterar att ett stöd/motstånd bryts varefter de hastigt positionerar sig i riktning med den initiala rörelsen bara för att se marknaden vända tvärt och aggressivt auktioneras i motsatt riktning. Allteftersom de tvingas likvidera eller täcka sina förlust positioner bidrar de till den accelererande prisrörelsen (Failed Auction).

3. Open-Rejection-Reverse karaktäriseras av att marknaden öppnar mindre aggressivt åt en riktning men möter där motstånd genom att det initierade agerandet avtar (”buying/selling dies out and the auction stalls”) varefter öppningen återbesöks och priset eventuellt fortsätter i motsatt riktning. Denna typ av öppning visar mindre övertygelse och inleder vanligtvis en Normal Day eller en Normal Variation Day.

4. En Open-Auction reflekterar brist på övertygelse och dominans. Marknaden handlas runt öppningen till synes slumpmässigt. Det finns två varianter av Open-Auction: In-Range och Out-Of-Range. Öppnar dagen inom föregående dags värdeområde anses marknaden balanserad men vid en öppning utom detta värdeområde finns större risk för att priset förkastas med en Failed Auction till följd. Inom Market Profile anses normalt den initiala balansen validera det nya priset (acceptans). Vid en öppning inom föregående värdeområde bör extremerna inväntas för ytterligare indikation om dagen medan en öppning utom området sätter upp en potentiell breakout-play.


2 kommentarer:

  1. Hej fiki! Du är helt outstanding i ditt sätt att närma dig aktieförvaltning/-trading. Jag har följt dig en tid på Avanzas XACT-forum och skulle gärna vilja ha direktkontakt med dig. Hör av dig på mitt hotmailkonto: personros@hotmail.com. Hälsn /personros

    SvaraRadera
  2. Alltid lika intressanta inlägg! Jag håller på att försöka formulera mitt sätt att använda omx kontra ES i ord. Jag skickar en sammanställning när jag kan förklara det bra. Troligtvis finns det redan en sån teori men det som gör den såpass tilltalande (för mig iaf) är den otroligt höga träffsäkerheten. Förhoppningsvis får du ut något av det och kanske kan använda det själv. Man måste ju försöka ge något tillbaka:-)

    God natt
    Cui bono

    SvaraRadera