KLOCKAN

tisdag 17 november 2009

Profil Struktur

Market Profile organiserar handelssessionerna i fem profil typer: Normal Day, Normal Variation Day, Trend Day Standard, Double-Distribution Trend Day, Nontrend Day och Neutral Day.

Genom att förstå profilernas karaktäristika kan en hypotes gällande den förestående handelssessionen bildas redan efter den initiala balansen, IB (dvs. den första timmens handel).

Normal Day

Namnet Normal Day är egentligen missvisande då profilen är undantaget från huvudregeln. Under dessa dagar träder mer långsiktiga spekulanter tidigt in och skapar en väldigt vid IB varefter resterande dagen roterar inom öppningens extremer. Den volatila initiala balansen orsakas många gånger av en tidig nyhet eller ekonomisk statistik.

Ett historiskt test av ES för de 52 veckor som föregick den 28 oktober 2009 Regular Hours Trading visar att sessionens högsta och lägsta under den första timmens handel endast noterats i 3 fall av 249 (1,2%). Den ”normala” initiala balansen under denna period var 5.5-11 punkter. Med hänsyn till att den ”normala” dagliga rangen under denna period var 9-26 punkter indikeras en Normal Day vid en IB som åtminstone överstiger 12 punkter (den oftast förekommande dagliga rangen under den undersökta perioden).



Nontrend Day

Även vid en Nontrend Day noteras sessionens högsta och lägsta inom första timmens handel. Till skillnad mot en Normal Day är dock IB snäv och bör inte överstiga 5.5 punkter Dagen karaktäriseras av brist på övertygelse om riktningen och ett lågt deltagande mätt i volym. Denna typen av dagar föregår vanligtvis viktig ekonomisk statistik eller helgdagar.

En Nontrend Day erbjuder inte många tillfällen för tradern varför denna typ av marknad bör undvikas.



Normal Variation Day

Denna profil kan betecknas som den normala profilen. Dagen inleds med en något mindre dynamisk IB jämfört med en Normal Day. Efter den initiala balansen tippar dock ”skalan” mot en riktning varför Range Extensions kan förväntas under dagen. Dagen är dock roterande men en av de extremer som noterats vid IB håller sessionen ut.

Ovan test av ES visar att sessionens högsta eller lägsta under den första timmens handel noterats i 183 fall av 249 (73.5%). Med hänsyn till att den ”normala” dagliga rangen kan vid en Normal Variation Day förväntas ytterligare Range Extensions i den riktning som bryter en av den initiala extremerna.



Neutral Day

Vid en Neutral Day är säljare och köpare överens om det rättvisa värdet och priset oscillerar runt detta handelssessionen igenom. Den initiala balansen är liksom vid en Normal Variation Day ”normal” (5.5-11 punkter) men Range Extensions bildas åt båda riktningarna. Det refererade testet visar att endast 63 av det senaste årets 249 dagar (25%) varit Neutral Days.

Om en Neutral Day stänger på mitten indikeras brist på övertygelse om den fortsatta riktningen, men om dagen avlutas i en av extremerna indikeras istället en sidas övertag.

En neutral dag har en historisk sannolikhet om 62% att stänga i mittpunkten av den initiala balansen. Om dagen avslutar över mittpunkten är denna sannolikhet 59% att en högre högsta noteras under den efterföljande handelsdagen och om avslut sker under mittpunkten 73% att en lägre lägsta noteras (Uppgifterna är hämtade från bloggen OrderFlow och avser fr.o.m. november 2007).



Trend Day

Trend dagarna kan delas in i Standard och Double-Distribution. Värt att notera är att endast 20% av sessionerna är trend dagar.

Vid standard trend dag öppnar marknaden i en extrem som inte återbesöks och fortsätter dagen med Price Discovery i syfte att hitta säljare/köpare. Dagen är således inte roterande och en taktik att fada är inte att rekommendera. Profilen karaktäriseras av att den är lång och smal. Vid traditionell Market Profile bör inte fler än 4-5 TPO:s samlas vid samma prisnivå.



En Double Distribution Day inleds vanligtvis liksom vid en Nontrend Day med en snäv IB (under 5.5 punkter) varefter något inträffar som attraherar de mer långsiktiga spekulanterna varför en av extremerna bryts och en trend dag inleds. Marknaden fortsätter med Price Discovery tills ett nytt rättvist pris hittas och en ny balans bildas. Vanligtvis åtskiljs den initiala balansen och den senare balansen av Single Print TPO:s. Skulle dessa Single Prints senare under dagen återbesökas indikeras att sentiment åter skiftat och att det nya rättvisa priset inte längre accepteras.



Eftersom trend dagar normalt tillbringar större delen av dagen i vertikalt läge kan en något längre range än ”normalt” förväntas.

Avslutande kommentar

Det bör noteras att Market Profile inte är ett tekniskt eller mekaniskt handelssystem utan en metod för att organisera marknadens aktivitet. Dessa profiler är följaktligen endast övergripande och förekommer sällan som "skolboks" exempel i verklighetens handel. Genom att uppmärksamma dagens struktur kan dock viktiga ledtrådar om handelsdagen erhållas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar