KLOCKAN

lördag 21 november 2009

The Closing Bell


I tidigare inlägg har redogjorts för hur öppningen samt kunskap om dagsprofilernas karaktäristika kan användas för att formulera hypoteser gällande marknadens övertygelse om riktningen för den kommande handelsdagen. Ett sista tillfälle att notera dagens generella övertygelse är sluthandeln (closing range).


Slutkursen är dessutom en viktig referensnivå nästföljande handelsdag och visar bl.a. huruvida sentimentet ändrats mellan handelssessionerna. Givet att inte något inträffar däremellan kan sluthandeln dessutom få direkta implikationer för den följande handelsdagens öppning.


Genom en composite analys delas den dagliga rangen in i fyra delar varefter öppningskursen jämförs med slutkursen. Om dagen öppnat i nedre men stängt i övre delen av rangen indikeras ”buying conviction” och på motsvarande sätt indikeras ”selling conviction” vid en öppning i övre och ett avslut i nedre delen av rangen. Ett avslut på mitten anses visa obeslutsamhet (jmf. candlestick doji).


Ett enkelt historiskt test av E-mini SP500 terminen för perioden 1999-2009 visar att en slutkurs i övre eller nedre delen av den dagliga rangen med drygt 74% sannolikhet leder till en högre högsta eller lägre lägsta den följande handelsdagen. Ett högre avslut följer dock endast i 49% av av fallen och ett lägre avslut i 40% av fallen.


I enlighet med ovan anförda kan följande hypotes formuleras.


Om sessionen avslutas i toppen eller botten av av den dagliga rangen (1/4) så kan en högre högsta eller lägre lägsta notering förväntas den följande handelsdagen. I fråga om handelsdagar som följer dagar med ett avslut i nedre delen av rangen så finns en ”edge” för ett högre avslut på dagen.


Tidigare har framförts att tiden normalt saknar betydelse för priset under auktionen fram till sluthandeln. Det ska framhållas att ställningstagandet inte stämmer överens med klassisk Market Profile (jmf. betydelsen av TPO:s). Dalton anför i boken Mind Over Markets att "Time is the markets´s regulator. In its broadest sense , time sets limitations on the day´s trading by imposing a certain framework, i.e., the number of hours from the open to the close, Most traders see time only in its function of the "closing bell" and do not consider its influence on price and opportunity. Without considering time, there is no way to judge value, and trading becomes a 50-50 gamble on price movement. In the day timeframe, time validates price."

Market Profile utvecklades under 80-talet när volymdata endast kunde erhållas i efterhand. Nutidens Market Profile utövare åsätter volymen likvärdig betydelse med tiden. Inom "derivatet" Volume Profile anses emellertid att volymen ersatt tidens roll som bekräftelse av priset. Tidens roll som "framework" följer dock av auktionsteorin och dess betydelse härför kan inte bortses från.

I samband med att auktionen närmar sig slutet tvingas de spekulanter som inte avslutat dagens affärer fatta ett slutligt beslut och hastigt verkställa detta. Den tidspress sluthandeln orsakar föranleder många gånger två företeelser som vanligtvis missuppfattas av mer oerfarna spekulanter.

Sluthandeln utgör dels den långsiktiga spekulantens sista tillfälle att att positionera sig i enlighet med sin övertygelse om trenden, dels en sista möjlighet för dagshandlaren att balansera lagerinnehaven.


Under senare tid synes både volym och volatilitet ökat i sluthandeln med kraftiga rekyler under de sista 30 minuternas handel som följd. En stor del av den ökade aktiviteten kan sannolikt hänföras till ett ökat flockbeteende bland marknadens aktörer men också ökad daghandel via proprietary traders och HFT samt de allt mer populära ETF:nas om balanseringar av lagerinnehaven.

De långsiktiga spekulanternas aktivitet får normalt en bestående effekt på priset medan dagshandlarnas avslut endast tillfälligt påverkar priset. Huruvida långsiktiga spekulanter eller dagshandlare varit ansvariga för en parabolisk och vertikal prisrörelse i slutet av dagen framgår emellertid inte förrän i samband med den efterföljande dagens öppning.


Short Covering Rallies är antagligen en av börsens mest bedrägliga företeelser. I princip samtliga rallyn inleds med att ”old business” täcker sina korta positioner vilket åtminstone tillfälligt leder till högre priser. Om inte det högre priset attraherar nya köpare kommer den tidigare negativa trenden att återupptas. Ett tecken på short covering är ett hastigt rally som nästan omedelbart följs av en "tjuvstopp" då inte rallyt leder till ”new business”. Vanligtvis auktioneras priset allt lägre de efterföljande perioderna.


Long Liquidation Breaks är den omvända reaktionen som följer när ”old business” likviderar sina långa positioner. Såvida inte nya säljare attraheras kommer den tidigare positiva trenden återupptas så snart försäljningarna avklarats.



Dalton anför att de vanligaste orsakerna till short cover och long liquidation, oavsett om de uppstår i sluthandeln eller annan tidpunkt under auktionen, är att a) locals (dvs. dagshandlare/market makers) simply selling/buying so much that their inventories become too short/long; b) profit-taking after an extended move; c) other timeframers were forced to exit (dvs. spekulanter med längre placeringshorisont än intra dag).


Inte alla short cover rallies/long liquidation breaks slutar i ett återupptag av den tidigare trenden men efter ett plötsligt och hastigt rally/avsäljning kan följande hypotes antas.

Efter en parabolisk och vertikal prisrörelse med hög volym i motsatt riktning till den tidigare trenden under en kortare tidsperiod än 60 minuter som följs av ett uppehåll (tjuvstopp) presumeras att den tidigare trenden kommer att återupptas så länge inte en ny topp/botten bildas och följaktligen indikerar ”new business”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar