KLOCKAN

fredag 17 april 2009

Volym 101

Många daytraders och futures traders åsätter inte volymen någon större betydelse. Ett vanligt uttryck är ”price pays”. Sannolikt beror detta till en viss del på att volymuppgifter för futures tills nyligen inte gick att erhålla i realtid. En stor del synes dock sakna insikt om de signaler volymen ger.

Volymen är enligt min mening en viktig komponent vid dechiffreringen av ”marknadskoden” och många gånger viktigare än priset. Bilden nedan illustrerar volymens betydelse.



Utan att förstå ”varför” kan viktig information om handelsdagen erhållas enbart genom att notera vid vilka tidpunkter under dagen omsättningen är som störst. Med denna information kan därefter ett rimligt antagande om den förväntade volatiliteten formuleras. En nybörjare kan exempelvis välja att handla under tider med mindre rörelse medan den mer avancerade tradern kan söka motsatta förhållanden.


Den förväntade volatiliteten har vidare betydelse vid formuleringen av targets och stops. Vid perioder med låg volatilitet är exempelvis sannolikheten för en 20 punkters rörelse på index lägre än vid mer volatil handel. Det bör dock uppmärksammas att en nyhet eller liknande när som helst under dagen kan medföra ändrade förutsättningar.

Market profile är en metod för att organisera och analysera priset i förhållande till tiden och volymen i ett vertikalt histogram. På så vis får analytikern en överblick över dagen och en uppfattning om fair value, dvs. det pris som påkallat störst intresse. Metoden är utvecklad av J Peter Steidlmayer och erbjuder en enkel förklaring till vad som driver marknadspriset samt vad volymen indikerar.



Följande exempel illustrerar innebörden av fair value.

Genom en auktion säljs under en dag 10 tavlor målade av en okänd konstnär. En tavla betingar ett pris om 800 kr, två tavlor ett pris om 750 kr, sex tavlor ett pris om 600 kr, och en tavla 500 kr. Dagen därpå kommer sannolikt spekulanterna anse fair value vara 600 kr för en tavla. Ett pris över 800 kr kommer anses för högt och ett pris under 600 kr ett fynd.

På liknande sätt har en aktie/ett index ett fair value och när priset avviker från detta värde korrigerar marknaden genom att köp eller sälj.

Vad som är fair value differentierar dock från spekulant till spekulant. Inom aktiehandel avgörs detta värde av investerarnas placeringshorisont. För en daytrader och market maker är dagspriset det rätta, men för en mer långsiktig placerare kan ett något högre pris vara värt att betala förutsatt att en framtida prisstegring förväntas. Likaså kan den långsiktige placeraren sälja under dagspriset om istället en framtida nergång förväntas.

Det är följaktligen de långsiktiga placerarna som driver priset upp eller ner vid trenddagar medan daytraders och market makers håller marknaden i range vid sidledsdagar.

Av denna anledning är jag normalt skeptisk mot indikatorer som signalerar att ett värdepapper är överköpt alternativt översålt. Innebörden av detta tillstånd är att priset avvikit från ett historiskt uträknat medelpris till sådan grad att en reaktion tillbaka mot medelpriset kan förväntas. Om de långsiktiga investerarna omvärderat det framtida värdet och drivit kursen i den riktning ändras dock även fair value för dagen på grund av den ökade efterfrågan alternativt det ökade utbudet. Det är förklaringen till varför indikatorer som stokastik, RSI och även AD-indikatorer kan förbli överköpta alternativt översålda under en längre tid.

Vilken roll har då volymen i denna process? Volymen indikerar om långsiktiga placerare är i marknaden eller inte. Daytraders och market makers är normalt i marknaden varje dag då exempelvis daytraders har kortsiktig handel som yrke och market makers dagligen måste tillgodose att marknaden är likvid.

De långsiktiga placerarna kan dock invänta läge och stå en längre tid vid sidlinjen i kontanter eller exempelvis räntepapper. Medianvolymen representerar den dag då främst daytraders och market makers är i marknaden. En större avvikelse uppåt indikerar att de långsiktiga placerarna agerar.

I nästa inlägg kommer jag försöka redogöra lite för de olika marknadsaktörerna samt hur vi kan identifiera och följa smart money i våra diagram.

För den som är intresserad av market profile rekommenderar jag boken "On Markets" av J Peter Steidlmayer. Även för den som inte följer market profile är boken av värde då den ger en fantastisk inblick i marknads processen. Även James F Dalton har författat flera böcker om ”the auction process”. Boken ”Mind over Markets” sägs vara en måste läsning för alla som spekulerar på börsen. Boken är dock något äldre och jag har tyvärr inte lyckats hitta en lättillgänglig kopia trots ihärdigt sökande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar