KLOCKAN

torsdag 9 april 2009

Riskaversion eller Risktagande

Det instrument jag främst använder för beslutsstöd under handelsdagen är NYSE TICK som mäter och jämför de transaktioner som avslutas till uptick mot de som avslutas till nertick.


Jag följer dock även ett antal oros indikatorer för en signal om marknadens humör och riskvilja. Är investerarna risktagande genom att de söker sig till aktier och mer spekulativa marknader varför en uppgång kan förväntas eller är de riskaverta och söker trygghet genom att omplacera från aktier till i räntepapper och liknande.


I mina dagliga kommentarer brukar jag bifoga en ”snapshot” av market internals. Följande är en förklaring till rationaliteten bakom detta Excel ark. 


Panic Ratio


Kvoten mellan VIX och den amerikanska 10-åriga säkra räntan (VIX:TNX) är tänkt att ge en bättre bild av oron i marknaden än VIX ensamt genom att hänsyn även tas till investerarnas flykt till det säkrare placerings alternativet statliga räntepapper. Eftersom VIX normalt expanderar vid orostider och räntan sjunker ökar kvoten vid dessa tillfällen. För den som önskar fördjupa sig ytterligare rekommenderar jag bloggen VIX and More där den skicklige skribenten Bill Luby analyserar marknadens volatilitet och sentiment genom teknisk analys.


Räntepapper


Det placeringsinstrument som vanligtvis anses vara det säkraste alternativet är statliga skuldpapper (Treasury Bills). I samband med att investerarna flyr övriga positioner ökar efterfrågan på dessa papper samtidigt som räntan sjunker. Investerarna är således redo att ge avkall på avkastning av rädsla för att förlora kapitalet. Under de mest extrema dagarna under 2008 handlades flera av dessa värdepapper med 0%-ig ränta. Vanligtvis åberopas TNX vilket är kortnamnet för räntan på 10-åriga Treasury Note. Med hänsyn till att ”flight to safety” vanligtvis sker till räntepapper med kortare löptid kan med fördel 3-månaders räntan IRX också följas.


Det gäller att uppmärksamma förhållandet mellan räntan och räntepappret. Om terminen för den 10-åriga räntan (ZN) stiger så sjunker räntan TNX.


Vid tillfällen med mindre oro tenderar räntebärande placeringar ske till förmån för kommersiella räntepapper (EFT: JNK). Dessa ger en bättre avkastning men är förknippade med större risktagande.


Dollar


Dollarindex (USDX) visar dollarns viktade medelvärde i förhållande till valutorna EUR, JPY, GBP, CAD, SEK och CHF. Vid tider av oro är ”cash king” och i samband med att investerarna likviderar sina positioner ökar efterfrågan på dollar och därigenom dess värde. En svagare dollar indikerar följaktligen det motsatta dvs. att investerarna placerar sina likvider i exempelvis aktier.


Vid tillfällen då både dollarn och SP500 sjunker signaleras istället större oro då det kan indikera flykt till andra valutor.


Guld och basmetaller


Även guld anses som en ”safehaven” . Vid recessionsoro minskar förhoppningarna om den framtida produktionen vilket reflekteras av lägre priser bland industri- och basmetaller (ETF: IYM) till förmån för guld (Gold Bugs Index: HUI ; alternativt kan terminen YG användas för att följa guldets prisutveckling.). Det motsatta gäller vid starkare framtidstro.


Olja


Oljans pris reflekterar liksom basmetallerna och övriga råvaror investerarnas framtidstro och förväntningar på den ekonomiska tillväxten. Oljan kan följas genom bl.a. terminen för Light Sweet Crude (CL).


Large Cap och Spekulativa marknader


Även typen av aktier som väljs indikerar investerarnas framtidstro. Vid tider av oro tenderar placering ske i de större och tryggare bolagen på SP500 (kortnamn: SPX,SPY eller ES). När hoppet infaller premieras mer spekulativa företag exempelvis på Russel2000 (kortnamn: RUT, IWM, TF). Även Emerging Markets Index (EEM) är en bra indikator på risktagandet/aversionen.


Defensiva och Spekulativa Sektorer


Risktagandet signaleras vanligtvis även i sektorslistan. Vid ökad riskaversion tenderar investerarna placera i mer defensiva sektorer. Risktagande/aversion framgår vanligtvis av hur defensiva dagligvaror sektorn (EFT: XLP) presterar i förhållande till mer spekulativa sällanköpshandeln (EFT: XLY).


Sammanfattning


Förhållandet mellan ovanstående indikatorer är inte absolut och divergerar periodvis. Att räntan plötsligt faller kraftigt behöver inte alltid innebära riskaversion samt ”fight to safety”. Denna typen av divergenser påkallar dock uppmärksamhet och i viss mån försiktighet varför det kan vara lämpligt att lägga upp en bevakningslista i den plattform man använder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar