KLOCKAN

måndag 6 april 2009

Candlestick Triggers

Candlestick är vanlig analysmetod varför någorlunda erfarna traders sannolikt inte kommer finna inlägget givande. Målgruppen är dock noviser och genom inlägget hoppas jag inge lite av den insikt jag själv fick genom boken Candlestick and Pivot Point Trading Triggers av John Person.

Person förespråkar ett enkelt men relativt träffsäkert handelssystem i vilket han kombinerar candlestick med pivotpoints, pivotpoint baserade glidande medelvärden samt indikatorerna fast stokastik vid sidledshandel och MACD i trend.

Candlestick liknar Line and bar diagrammet, men använder även öppningskursen. På samma sätt som Line and bar ritas högsta och lägsta ut
med ett tunt vertikalt streck. En bred vertikal rektangel ritas mellan öppnings- och stängningskursen. Den är fylld om värdepapprets stängningskurs är lägre än öppningskursen, annars är den ihålig. En större stapel indikerar mer styrka/svaghet än en mindre stapel.

Av betydelse är också hur öppnings- och stäng
ningskursen förhåller sig till högsta och lägsta kursen. En uppstapel som öppnar nära botten (1/3) och stänger nära toppen (1/3) indikerar ”buying conviction” medan det omvända gäller vid en nedåt stapel. Långa skuggor tyder istället på ett skifte mellan utbudet och efterfrågan.

Ett vanligt nybörjare misstag är att söka en bestämd formation och därefter försöka prognosera prisrörelsen utan att ta hänsyn till sammanhanget. Enligt min mening belyser de setups som Person benämner HCD (Higher Close Doji) och LCD (Lower Close Doji) sammanhangets betydelse.

En doji
är en ”stapel” utan egentlig kropp. Dojin stänger till samma kurs som perioden öppnat och bildar följaktligen ett kors där en horisontell linje mellan öppnings- och stängningskursen ritas mellan högsta- och lägstakursen. Enligt skolboken indikerar dojin osäkerhet och svaghet i trenden.

Person benämner dock även sådana staplar där öppnings- och stängningskursen differentierar något som dojin (maximalt 8 %) och vid formationen HCD / LCD avses även shooting stars och hammer staplar.

För att visa dojins träffsäkerhet presenterar P
erson bl.a. en studie av SP500 terminen (ES) som visar att dags högsta och lägsta notering i 15-min diagrammet vanligtvis utgörs av just dessa formationer.

Low Doji 30%
Low Hammer 40%
High Doji 36%

High Star 40%

Själva innebörden av en HCD är att dojins högsta värde avtecknas mot ett motståndsområde. Position tas först när en nästföljande period stänger över detta högsta värde. Om istället följande period stänger under dojins lägsta värde är i
ndikeras att det högre priset förkastats genom formationen LCD. I dessa fall utgör dojin triggern i en setup och i vanlig ordning söks konfirmation i de indikatorer som används i diagrammet.

Den viktigaste lärdomen av Persons HCD / LCD är att dojin & andra formationer endast påkallar uppmärksamhet i samband med ett stöd- eller motståndsområde samt att nästföljande period bör inväntas innan en prisprojektion görs. Dessa enkla regler förändrade min syn på priceaction genom candlestick och fick mig att förstå. Nedan följer ett exempel på en LCD från gårdagens handel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar