KLOCKAN

söndag 5 april 2009

TICK HOOK

I mina tidigare inlägg har jag redogjort för hur NYSE TICK kan användas för att mäta marknads sentimentet samt hur extrem värden indikerar svingpunkter i intradag diagrammet.

Ett alternativ till candlestick och bar diagram vid analys av ticken är linje diagrammet (”line on close”, LOC).

Eftersom LOC endast ritar den senaste kursen syns inte högsta/lägsta i diagrammet och följaktligen inte heller majoriteten av värden över/under 1000. Fördelen är dock att själva vändningen visualiseras tydligare genom en s k tick hook. Lösningen är att kombinera bar diagrammet med ett 1 perioders glidandemedelvärde (1-SMA). För att ytterligare underlätta övervakningen av ticken kan den fiffiga (finns det ordet fortfarande?!) studien tick-prickar användas både i diagrammet över ticken och det över sp500 terminen.


Taktiken med tick hooks är något säkrare än att agera enbart vid +-1000 då det senare mer är en ”knivfångar” teknik. Genom att invänta hooken kan dock ingångspriset försämras.

En tick hook är inte en setup utan triggern i en setup som kan vara en tick över/under 1000 eller en stöd- eller motståndsnivå. Generellt kan sägas att en kombination av en hög/låg tick, gärna över/under 1000 och ett giltigt nivå, exempelvis ett fibonacci eller pivotnummer, genererar en mer fördelaktig risk/reward-faktor. Om tick hooken är en trigger vid enbart en play mot ett stöd eller motstånd bör åtminstone ett värde om +-600 uppnås för entry/exit.


Traden initieras antingen av första eller andra hooken. Det senare alternativet anses mer konservativt och säkrare än entry/exit vid första hooken.


Jag har under veckan lagt upp bilder med kommentarer av setups med ticken och tick hooks. Nedan följer ytterligare ett exempel.


Trader och författaren John Carter och hans kollega Hubert Senters är de som främst förknippas med tekniken. Nedan följer länkarna till några av deras videoklipp där tick hooken demonstreras:

http://www.tradethemarkets.com/public/2249.cfm
http://www.tradethemarkets.com/public/2260.cfm
http://www.tradethemarkets.com/public/2270.cfm
http://www.tradethemarkets.com/public/2274.cfm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar