KLOCKAN

fredag 1 oktober 2010

Levels

Att försöka pricka rätt i intradags handel är inte lätt. Det krävs god insikt om de fundamentala grunderna som styr marknaden, ett tekniskt kunnande och en förmåga att läsa orderflödet. Med insikt om de fundamentala grunderna avser jag kunskap on auktionen samt tillgång och efterfrågan, det tekniska kunnandet avser förmågan att hitta meningsfulla mönster i den marknads genererande informationen och förmågan att läsa orderflödet att kunna tolka samspelet mellan säljare och köpare i realtid i orderboken eller avslutslistan.

En setup behöver inte vara så komplicerad. Att exempelvis spela på ett tekniskt stöd eller motstånd är ett av de säkraste uppläggen i min bok.

Men vad är ett stöd eller motstånd? Ett stöd är köpare villiga att plocka upp ett fallande pris medan ett motstånd är säljare som försöker kapitalisera på högre priser. Detta är fundamentet. Genom tekniska färdigheter kan vi söka efter tidigare nivåer där vi kan förvänta oss framtida stöd eller motstånd och orderflödet hjälper oss slutligen avgöra om eller när balansen mellan köpare och säljare ändras.

Hur ser en teknisk nivå ut i diagrammet? Ofta kan vi se det i ett volym/pris diagram som utmärkande volymansamlingar i samband med en trend rörelse. Volymen vittnar om striden mellan köpare och säljare och vinnaren är den som lyckas driva priset från ansamlingen. En teknisk nivå kan dessutom vara en brist på volym, exempelvis på grund av en hastig rörelse, ett gap eller en pris swing.

Olika tekniska nivåer har dessutom olika styrka och betydelse. Bloggaren John Lönnqvist uppmärksammade mej på Mike Bellafiores bok ”One Good Trade” och trading firman SMB Capitals utmärkta blogg. I boken och på bloggen beskriver Bella och de övriga handlarna flyktigt de metoder de dagligen använder i handeln. I fråga om tekniska nivåer graderar firmans traders nivåers betydelse på en skala om 1-10. Dessutom fastställer varje trader en handlingplan för hur de olika nyanserna ska tradas.

Överväganden som bör göras är bl.a. följande:

a) Kommer du ta position utan bekräftelse genom en limit?
b) Hur långt före nivån är du beredd att handla i syfte att inte missa en snabbt nivå test?
c) När anser du att nivån har överträtts?
d) Är du villig att ta position vid nivån efter den brutits men återtagits?
e) Under vilka omständigheter kommer du underlåta att handla nivån?
f) Kommer du utöka positionen om nivån bekräftas?
g) Under vilka omständigheter kommer du ta motsats position i förhållande till nivån?

Utgångspunkten för ovan frågeställningar bör i första hand vara vilken typ av trader du är, aggressiv eller konservativ.

Självklart spelar även risk/avkasting stor roll när väl position tas. Vid en viktig nivå kanske en större risk kan tas (stop loss) då affären har en potential som är flera gånger större. Vi mindre timeframe kanske stoppen måste hållas snävare.

I min handel indelar jag nivåerna i A-C:

A. En nivå i daglig diagrammet som även visar en avvikelse i composite volym profilen.
B. Nivåer utifrån föregående handelsdag.
C. Intradags nivåer.

För varje klass har jag en egen uppsättning med regler jag försöker följa.

Nedan en bild av en av dagens affärer.




1 kommentar:

  1. Väldigt bra inlägg, givande!

    Vad menas egentligen med responsive buying/selling? Är det att säljarna/köparna har en fast nivå de vill köpa/sälja på och avviker inte från denna?

    När man pratar om "aggressiva köpare", hur ser man att de är "aggressiva"?

    SvaraRadera