KLOCKAN

onsdag 6 oktober 2010

Market Rewind 2

Även gårdagens handel bjöd på värdefulla lärdomar om marknaden.

Förutsättningar

BOJ sänkte oväntat räntan och utlovade flera åtgärder för att stimulera risktagandet i Japan. De asiatiska marknaderna mottog åtgärderna positivt och optimismen överspillde i den europeiska handeln. Klockan 16 kom dessutom positiv statistik från USA (ISM) varför två positiva katalysatorer var för handen.

Min förväntning var emellertid en något dämpad handel med hänsyn till att earnings sätter igång på torsdag och månatlig arbetslöshetsstatistik kommer på fredag.

Tekniska nivåer

Stödet @1127 ner och motståndet @1144 upp var avgörande referenspunkter för kvällens handel. Ovan @1144 väntade nästa motståndsnivå @1155,25.

Kvällens höjdpunkter

Den enkla traden var lång över stöd i en stark marknad. Traden kändes dock mer osäker i realtid än i efterhand. SP500 öppnade med ett gap på motståndet och började konsolidera genom att växelvis handlas över och under nivån.

Hur tolkar man en sådan konsolidering? Var traden kort under motstånd (@1144) eller var traden lång över tidigare motstånd och nu följaktligen stöd?

Omständigheter som talade för lång över stöd var det stora gapet som ej kunde fyllas mer än några få tick (gap rule), positiva nyheter från Japan samt sättet marknaden steg på under dagen (trappan). Negativt var att marknaden öppnat vid ett motstånd och inte kunde etablera sig över.

När statistiken väl kom kl 16 ändrades bilden genom att SP500 fortsatte sin konsolidering över motståndet varför utgångspunkten nu var att @1144 var stöd.

Trots vetskapen om detta var det psykologiskt betungande att hålla lång position igenom den 20 minuter långa konsolidering som följde. Trade location är kung. Den som etablerat sin långa position nära @1144 kunde känna mindre press än den som tagit position något högre och fick finna sig i en större stoploss om @1144 bröts.

Vid nästa motstånd @1155,25 syntes samma mönster genom konsolidering under nivån och sedan konsolidering på nivån. Med hänsyn till tiden och kvällen styrka var frågan främst huruvida långa positioner skulle avvecklas och inte om motståndet skulle kortas.

Av en jämförelse med föregående dag då motstånden och stöden respekterades mer exakt följer följande iakttagelser.

1. Hur marknaden uppför sig före ett test är av betydelse i bedömningen av hur man ska agera vid en nivå. I föregående dags handel rörde sig priset hastigt mot motståndet/stödet och när det väl träffades dröjde inte reaktionen. I dagens handel rörde sig priset långsamt och stegvist mot motstånden och den omedelbara effekten av en träff uteblev. Istället konsoliderade marknaden sina framgångar.

2. Även tiden på dagen är av betydelse. En rörelse har större risk att misslyckas i början av dagen än i slutet av dagen.

En ytterligare intressant iakttagelse under kvällen gällde transition patterns. Om inte divergensen är meningsfull så är inte denna typ av set up för handen. Om du måste förstora diagrammet och använda markören för att avgöra om momentum i ticken har ökat eller inte i förhållande till tidigare extrem så är fråga helt enkelt inte om ett transition pattern.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar