KLOCKAN

lördag 30 maj 2009

Trenddagar

”Militär taktik är som vatten; vatten flyter nämligen i sin naturliga bana bort från höjder och skyndar neråt. På samma sätt gäller det i krig att undvika det som är starkt och slå till mot vad som är svagt. Vatten söker sin väg efter den mark över vilket det flyter; soldaten bygger upp sin seger i förhållande till den motståndare han står inför. Därför – precis som vatten inte håller någon beständig form – finns det i krigsföring inte några beständiga omständigheter. De fem elementen – vatten, eld, trä, metall och jord – är inte alltid lika förhärskade. De fyra årstiderna ger var och en i sin tur plats för varandra. Det finns korta och långa dagar. Månen blir ömsom större, ömsom mindre.”

- Sun Tzu, Krigskonsten

Ett av de vanligaste misstagen inom daytrading är att inte särskilja mellan trenddagar och roterande sidledsdagar och följaktligen välja fel taktik samt indikatorer vid intradaghandeln.

Under perioden 2007-12-03 – 2009-05-29 (374 börsdagar) noterade SPX en dagshögsta överstigande +2,5% av föregående stängningskurs vid 54 tillfällen och en dagslägsta understigande -2,5% vid 73 tillfällen.

Av de 54 dagar då högsta träffade +2,5% stängde SPX inom 5 punkter från högsta noteringen 39 dagar (72%) och av de 73 dagar som lägsta träffade -2,5% stängde 39 dagar inom 5 punkter från lägsta noteringen (53.5%).

Testet visar att det är mer sannolikt att dagen blir en roterande sidledsdag (66%) än en trenddag (34%) men att oddsen talar för att ta position i riktning med trenden när väl trenddagen etableras.

Vid kraftiga neråt dagar är dock sannolikheten för en reversal vid slutet av dagen något större varför en contrarian play trots oddsen kan ha en fördelaktig risk-reward kvot. Notera dock att om testet ändras så att en stängning om 10 punkter över lägsta noteringen accepteras så ökar den historiska sannolikheten till drygt 60%.

Det gäller följaktligen att identifiera trenddagen i ett tidigt skede för att rätt trading teknik ska kunna väljas. Nedan följer en sammanställning av några av de kännetecken som indikerar en förestående trenddag.

- Trenddagar börjar ofta med ett gap i priset i förhållande till föregående stängningskurs, vanligtvis orsakat av en nyhet eller liknande premarket. Den historiska sannolikheten för en gap fill är runt 55-60%. Vid trenddagar görs dock inte något försök överhuvudtaget att fylla gapet.

Inom Market Profile finns en regel kallad ”The 60 Min Open-Gap Rule” som stadgar att om marknaden öppnar minst ½ ATR över/under föregående stängningskurs och efter 60 minuters handel inte lyckas fylla minst 50% av gapet så presumeras att dagen är en trenddag i gapets riktning samt att stängning kommer ske inom 25% från högsta/lägsta i gapets riktning. Om 50% av gapet fylls inom denna tid presumeras istället att gapet kommer fyllas någon gång under handelsdagen.

- Priset etablerar sig över/under föregående dags högsta/lägsta notering inom de första 30 min av handeln. Normalt träffas inom denna tid även R1/S1 beräknat på föregående dags pivot.

- A-D Spreaden visar kraftig övervikt av företag upp eller ner. Ett nettovärde över 1000 eller under -1000 är en tydlig signal för en trenddag. Motsvarande värde för A/D kvoten (NYAD) är 2.0 för en uppdag och 0.5 för en neråt dag.

- Volymen är ofta märkbart högre trenddagar. Särskilt vid gap är volymen premarket av intresse då den kan signalera om gapet var professionellt och följaktligen oddsen för en fill lägre än vid "amatör" gap. Med utgångspunkt från den relativa volymen indikerar en volym över 1 standardavvikelse av median volymen trend. Om istället volymen understiger -1 standardavvikelse är presumtionen en sidledsdag.

- VWAP lutar kraftigt upp/ner och priset finner stöd/motstånd i VWAP vid varje test. Vid en sidledsdag tenderar istället priset rotera runt VWAP.

- Branschlistan är samstämmig. Särskilt finans och teknik är avgörande för om trenddagen ska lyckas eller ej. Om dessa två branscher divergerar signaleras istället prisrotation.

De mer spekulativa branscherna är dessutom ledande i prisrörelsen med de mer defensiva branscherna på efterkälken. Svaghet syns vidare normalt inom marknaden för räntebärande papper (bonds), guld och dollar.

Måndagen den 18 maj 2009 var en typiskt trenddag som resulterade i SPX+2,95%. Volymen var dock endast medel och en trigger i form av en nyhet eller stats synes saknas.




Taktiken vid en trenddag skiljer sig avsevärt från den vid en roterande marknad. Att försöka agera motvalls är inte att rekommendera. Eftersom dagen vanligtvis avslutar vid dagshögsta är istället att föredra att ta position i gapets riktning så snart trenddagen identifierats genom att köpa/sälja rekyler mot VWAP, pivot nivåer eller ett lämpligt glidande medelvärde - förslagsvis 20 perioders exponentiellt glidande medelvärde (EMA20). Exit för traden är när tidigare pris extremvärde (högsta/lägsta) testas eller ett nytt extremvärde noteras. En mer aggressiv taktik är att hålla till stängning.

En trenddag kan dock fallera om exempelvis en nyhet ändrar sentimentet eller end-of-day en stor grupp traders likviderar sina långa positioner eller täcker sina korta positioner och på så vis orsakar en reversal mot close. Det gäller således att vara uppmärksam på sentimentskiften i TICK:en och AD indikatorerna.

Vanligtvis är andra indikatorer än breadth, TICK och glidande medelvärden inte särskilt effektiva vid trenddagar. Detta gäller särskilt oscillatorer som möjligtvis i en roterande marknad effektivt identifierar prisvändningarna. Nedan följer ett diagram över den 18 maj 2009 tillsammans med breakoutstudier av MACD, RSI, Stokastisk oscillator samt EMA20. Självklart kan dessa indikatorer tolkas olika och mer erfarana traders kanske inte samtycker till påståendet men nedan breakoutstudier baseras på konventionell tolkning av indikatorernas köp och säljsignaler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar