KLOCKAN

lördag 16 maj 2009

The Squeeze Play

"Att se segern bara när den är inom synhåll för den stora massan är inte höjden av förträfflighet"


- Sun Tzu, Krigskonsten


The Squeeze Play är en volatilitets (prisrörlighets) setup för både daytrading och swingtrading som utnyttjar relativt lugna perioder i marknaden när volatiliteten avtar i förhållande till en förutbestämd lookback period. Utgångspunkten är att såväl index som enskilda aktier fluktuerar mellan perioder av hög och låg volatilitet samt att marknaden förljaktligen under perioder av låg volatilitet bygger energi inför nästa rörelse upp eller ner. Under perioder av låg volatilitet är nämligen köparna och säljarna i någorlunda harmoni - ett kortvarigt tillstånd i marknaden. Genom att identifiera dessa perioder av låg volatilitet kan vi därefter försöka positionera oss inför nästa prisrörelse.


Strategin bygger på de två populära studierna Bollingerband och Keltnerkanalen.


Bollingerbanden är ett verktyg för teknisk analys som togs fram i slutet av 1980-talet av analytikern John Bollinger. Bollingerbanden består att ett glidande medelvärde och två band, ett övre bollingerband och undre bollingerband. Det övre och under bollingerbandet bestäms av det glidande medelvärdet plus respektive minus 2 standardavvikelser. Det övre och undre bandet i bollingerband fungerar som dynamiska motstånd och stöd för aktiekursen. Bollingerband ger en uppfattning hur mycket aktiekursen kan tänkas stiga och sjunka i ett kortare perspektiv. Bollingerbanden drar ihop sig vid låg volatilitet och expanderar med prisrörelsen. I samband med en Squeeze Play används standardinställningen 20-perioders glidande medelvärde och 2 standardavvikelser.


Keltnerkanalen utvecklades och introducerades av Chester Keltner på 1960-talet och modifierades senare av by Linda Raschke. Indikatorn påminner om Bollingerbanden med ett glidande medelvärde samt ett övre band och undre band. Skillnaden består i hur banden beräknas. Bollingerbanden utgår från hur ”closing price” flukturerar medans Keltnerkanalen beräknas utifrån volatiliteten i rangen (skillnaden mellan högsta och lägsta noteringen).


Köpsignaler och säljsignaler genereras traditionellt när priset bryter ut ur kanalen då detta indikerar att relativt starkt momentum samt att en trendrörelse är förestående.Vid en Squeeze Play används standard Keltnerkanal beräknad på 1,5 Average True Range och 20 perioder.


Eftersom closing price tenderar att röra sig mer än själva rangen när en trend initieras kommer Bollingerbanden dra ihop sig alternativt expandera mer och snabbare än Keltnerkanalen. Genom att kombinera indikatorerna kommer Keltnerkanalen hjälpa oss att bedöma när Bollingerbanden dragit ihop sig tillräckligt för att påkalla uppmärksamhet och initiera en position.


En squeeze uppkommer följaktligen när både övre och undre Bollingerbanden drar ihop sig så att de kommer innanför Keltnerkanalen. I det ögonblick de båda Bollingerbanden åter bryter ur ur Keltnerkanalerna indikeras den företående rörelsen. Squeezen indikerar dock endast rörelse varför även en momentum indikator måste användas för att bestämma riktningen av rörelsen.


Exempelvis kan standard MACD användas. När squeezen släpps initieras en lång position om histogrammet är över noll och en kort position om histogrammet är under noll. Eftersom en Squeeze Play är en volatilitets setup bestäms target av momentum. Ett alternativ är att exit tas när histogrammet signalerar att momentum avtar genom en lägre/högre stapel. Ett ytterligare alternativ är att avvakta att signallinjerna planar ut eller korsas.


Stop loss får givetvis sättas efter den timeframe som används. En tajtare stop loss kan användas vid daytrading men för swingtrading får en större förlust accepteras för att maximera sannolikheten att setupen lyckas.


För daytrading används vanligtvis 2-min och 5-min diagram samt för swingtrading dagsdiagramet.




En squeeze är sedan 11 maj 2009 aktiv för OMX30. MACD är för tillfället under nollan men momentum kan ändras innan squeezen upphör. Det gäller således att invänta Bollingersbandens utbrott ur Keltnerkanalen innan entry tas för en swingtrade. Jag kommer att följa squeezen, som kan ta från dagar till veckor innan "release", och i bloggen ange när tiden är kommen för entry utifrån denna strategi samt försöka gissa riktningen för den påföljande rörelsen.


Hubert Senters på Trade-The-Markets har utvecklat en indikator som ersätter de tre studierna med ”TTM Squeeze Indikatorn” . En kopia av skriptet för indikatorn finns publicerad på ”The PennyStocker's Space”.



Instruktioner för att föra in skriptet i TOS följer nedan.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar