KLOCKAN

lördag 31 oktober 2009

Fair Value och Arbitrage handel

En genomgående term på denna blogg är fair value. Med fair value avses här det pris som både säljarna och köparna anser vara det rättvisa priset. Begreppet används dock flitigt i den finansiella pressen och avser då istället förhållandet mellan en termin och det underliggande spot priset, exempelvis SP500 futures – SP500 cash index.

En spekulant som vill positionera sig i ett index kan välja att faktiskt köpa de företag som ingår i indexet efter företagens viktning eller att köpa den termin som följer spot priset. Genom att köpa samtliga företag binder spekulanten ett större kapital än om positionering sker genom terminen varför en carry kostnad uppstår. Spekulanten erhåller i gengäld utdelning från företagen. Skillnaden mellan terminen och spot priset (spreaden) är således räntan som spekulanten mister genom att investera i spot marknaden minus den utdelning som erhålls därigenom.

Det finns ingen auktoritativ eller reglerande källa för ”fair value” men vanligtvis beräknas räntan utifrån inlåningsräntan och Eurodollar terminen till och med dagen för terminens lösen. Med utdelningen avses index justerad faktiskt deklarerad eller förväntad utdelning.

När fair value föreligger är spot marknaden och termins marknaden i jämvikt (equilibrium) . Det finns varken en fördel av att äga företagen direkt eller att investera genom terminen. Vid tillfällen då terminspriset avviker från fair value uppkommer en obalans som möjliggör arbitrage handel.

Ett program köp innebär ett samtidigt köp av alla bestånd som ingår i indexet i viktade proportioner och simultan försäljning av terminskontraktet varför en uppgång på spot marknaden kan förväntas. På motsvarande sätt är en program försäljning en avyttring/kortning av samtliga bestånd i indexet och köp av terminen med en nergång på spot marknaden som följd.

Vanligtvis skiljs på ”active” och ”threshold” värden. Ett threshhold värde är den spread där program handel kan förekomma medan ”active” värden är när alltid denna typ av handel initieras. Inför måndagen den 2 november gäller exempelvis följande värden för SP500 enligt analysföretagen IndexArb:

Sell Active -5,35
Sell Threshold -4,46
Fair Value -3,27
BuyThreshold -1,63
Buy Active -0,41

För retail spekulanten ger ovanstående insikt inte någon edge. Stora företag med avancerade datorer och mjukvara drar dagligen fördel av eventuella obalanser. De har normalt direkt uppkoppling till börsen utan den fördröjning som internet medför. Arbitrage handel förutsätter dessutom att större volymer omsätts varför provisioner och courtage är en faktor. Inte ens lågpris retail mäklare kan erbjuda avgifter i närheten av de som de professionella firmorna erhåller. En medlem vid CBOT har exempelvis ett ingångs courtage om endast 19 cents. Sannolikt förekommer ännu lägre avgifter för de större spelarna.

Inte heller cashmarknadens fair value enligt förhandeln ger någon edge gällande öppningen som kan profiteras på. Förmarknaden styrs av spekulanternas förväntningar och den tunna handeln gör terminen lättpåverkad innan cash öppnar. I samband med öppningen korrigeras spreaden på ett sådant sätt att någon edge inte uppkommer.

Enligt min mening är det dock terminsspekulantens business att förstå marknaden och motspelarnas strategier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar