KLOCKAN

tisdag 29 december 2009

High-Frequenzy-Trading

“It’s become a technological arms race, and what separates winners and losers is how fast they can move. Markets need liquidity, and high-frequency traders provide opportunities for other investors to buy and sell.”


- Joseph M. Mecane, NYSE Euronext


1998 tillät Securities and Exchange Commission (SEC) de elektroniska marknadsplatserna att konkurrera med de fysiska marknaderna för värdepappershandel i USA. Med introduktionen av elektroniska marknadsplatser följde kraftfulla datorer och blixtsnabba handelsprogram. Sedan 2005 har den dagliga medelvolymen på New York börsen ökat med 164%. Så mycket som 73% av denna volym avser algoritmiska handelsprogram.


De algoritmiska handelsprogrammen indelas i exekveringsalgoritm och investeringsalgoritm. Exekveringsalgoritm avser hjälpa investerare att verkställa större orders medan investeringsalgoritm avser självständiga datormodeller för handel. Med anledning av hastigheten med vilken algoritmen verkställer sina orders (så snabbt som 300 millisekunder) benämns denna typ av handel även high-frequenzy-trading, HFT.


Otillbörliga affärsmetoder som flash orders och dark pools kommer sannolikt inte förbli oreglerade men algoritmisk handel är här för att stanna. Den algoritmiska handeln ändrar visserligen inte den slutliga destinationen men väl vägen dit. Med hänsyn till omfattningen är det rimligt att anta att datorprogrammen i stor utsträckning påverkar de dagliga rörelserna. Som intradags trader är det således avgörande att identifiera och anpassa affärerna efter handelsprogrammens strategier.


I synnerhet investeringsalgoritmen är av intresse för tradern, då dessa program självständigt konkurrerar med intradags spekulanten. Värt att notera är att antalet företag som bedriver denna typen av HFT endast uppgår till ca. 2% av de 20.000 firmor som idag är verksamma på New York börsen.





En övervägande del av investeringsalgoritmen är mean reverting och utgår från medelpriset samt sk. rate of change, dvs hur snabbt priset ändras. Dessutom är likviditeten och följaktligen volymen en viktig komponent i programmen. Är inte likviditeten tillräckligt hög uppnår inte algoritmen fördelaktig risk/reward, men om likviditeten är för hög kan inte algoritmen påverka rate of change faktorn.


Efter exempelvis en vertikal prisrörelse övergår vanligtvis marknaden i ett horisontellt och kontrollerat tillstånd med låg rate of change. Ett algoritm som är programmerat att ackumulera poster kommer försöka hålla priset horisontellt tillräckligt länge för att gängse oscillatorer inte längre ska påvisa överköpt läge och följaktligen locka övriga aktörer till att initiera ytterligare positioner med förväntningar om vidare rörelse i riktning med den initiala trenden. Eftersom risken är väldefinierad vid denna typen av formationer använder dessa spekulanter ofta en något större hävstång. Precis innan medelvärdet når priset initierar programmet en hastig rörelse i motsatt riktning. I takt med att de som tagit position stoppar sina affärer verkställer programmet ackumulationen. När övriga aktörer inser vad som skett och åter försöker komma i position återupptas den tidigare rörelsen.



Som intradags spekulanter måste vi således anpassa våra stops så att de inte är så snäva att våra affärer stoppas ut vid denna typ av aktion. Detta gäller framförallt vid tillfällen då priset håller låg rate of change och likviditeten varken är för låg eller för hög för att algoritmen ska initieras.


Ett annat vanligt investeringsalgoritm är programmerat att köpa nya dagslägsta och sälja nya dagshögsta noteringar.Även denna typ av program spelar på intradags spekulanternas emotionella insatser genom att försöka initiera short covers och long liquidations. Dessa program är orsaken till att tidigare framgångsrika break-out plays och momentum strategier inte längre är effektiva.


Mellan 991118-091118 rymdes endast 11% av handelsdagarna (RHT) inom föregående handelsdags högsta och lägsta notering, sk. inside days. Den empiriska sannolikheten för att ES antingen noterar en högre högsta eller lägre lägsta i förhållande till föregående dag är således 89%. Sannolikheten för att dagen stänger utom föregående dags högsta och lägsta notering är dock endast 52%.


Baktestet visar marknadens tendens att återgå till medelpriset. Istället för att initiera positioner med trenden i samband med den nya noteringen bör en rekyl inväntas alternativt rörelsen fadas.


Eftersom algoritmen normalt hämtar information från orderboken kommer andra program att uppmärksamma vad som pågår och följaktligen aktiveras. I samband med att flera program samverkar kan extrema volymer noteras vilket i sin tur kan orsaka falska signaler hos spekulanter som söker bekräftelser i volymen.


Det bör noteras att HFT inte enbart är ett amerikansk fenomen. Investeringsalgoritmer förekommer på världens alla börser. Citadel håller exempelvis två licenser för handel på OMX Stockholm och har vid tillfällen legat bakom så mycket som 10% av omsättningen i flera OMX bolag.


Ovan exempel belyser ytterligare betydelsen av order flow och tapreading. Genom att följa och förstå flödet kan flera av de strategier investeringsalgoritmen tillämpar uppmärksammas och utnyttjas i den dagliga handeln. De som inte lyckas anpassa sig till den nya marknaden kommer inte heller att bestå.

9 kommentarer:

  1. Hej,

    Det finns även fler firmor än Citadel som rimligtvis kör med högfrekventa proptradingstrategier på OMX.

    Slå ett öga på tex All Options International (AOI), Flow Trading (FLW), Hardcastle Trading (HCT), International Algorithmic Trading (IAT), IMC Securities (IMC), Nyenburgh Holding (NYE), Knight Capital Group/Knight Equity Markets (KEM), Pan Capital (PAN - men de handlar nog via Erik Penser Bank numera som ett led i deras uppgörelse när Penser sålde av sin andel gissar jag?), Timber Hill (TMB - ja, Interactive Brokers kunder exekveras via dem också, men deras automatiserade market makingaffärer i optioner är välkänad), Van der Moolen (VDM och VMU), Wolferine Trading (WLV).

    Och fler lär det bli - gissar jag - nu när OMX i februari går över från SAXESS till INET. Notera antalet nya medlemmar på OMX Derivative Exchange under november och december tex, häpnadsväckande.

    SvaraRadera
  2. Tack för ditt inlägg. Jag tradar normalt ES och har försökt "specialisera" mig på SPX så min kunskap om andra marknader är lite begränsad. Jag ville dock visa att inte heller OMX är förskonat från denna typ av handel men kunde inte hitta vilka firmor som var mest aktiva. Allt jag hittade var Citadel.

    Tror det är viktigt att beakta HFT firmornas strategier för att lyckas intradag. Har en enklare setup som jag brukar köra dagligen med bra resultat & som jag byggt runt mean reversion. Tänkte skriva lite om den efter nyår.

    Mvh

    SvaraRadera
  3. Ser fram emot att läsa. :) En av få svenska bloggar som jag fortfarande följer detta.

    Jag är själv i startupfasen för mitt egna systembygge (använder Interactive Brokers Java-API för att ansluta mot marknaderna). Under januari kommer jag börja spara ned Level 1 från OMX och även Level 2 för OMXS30-terminen. Förhoppningsvis lyckas jag göra något vettigt utav det hela.

    SvaraRadera
  4. Låter spännande. Slutade själv handla med OMX för det var för "unfair". Ingen delta, ingen breadth... Allt retail har att tillgå är diagram och den klassiska orderboken. Med hänsyn att det endast krävs lite excel kunskaper för att skapa en "TICK" för OMX är jag övertygad om att prophandlarna har allt det vi andra saknar.

    Lycka till.

    SvaraRadera
  5. Jag kanske missförstår dig nu - menar du att retail har svårt att få en motsvarande $TICK till OMXS30? Även vi kan ju ansluta med Excel till våra handelsapplikationer för att skapa denna indikator själva (vet iaf att du kan göra det med IB:s DDE-koppling).

    SvaraRadera
  6. Menar bara att det inte finns ett färdigt paket som som för NYSE. Svenska retail handlare är inte lika informerade som de amerikanska och efterfrågar inte den typen av information. För att göra en TICK i excel krävs trots allt lite mer kunskaper en jag och medelsvenssons besitter. Du måste kunna spara data & kunna skapa ett diagram i realtid. Inget jag fixar tyvärr. Men jag vet att det går. Har sett vissa trolla med excel. Själv klarar jag göra enklare beräkningar och använda IF funktionen :)

    SvaraRadera
  7. Hehe. Jag tror faktiskt du överskattar svårigheten. Att dömma av ditt skrivande så är du ju inte en "helt vanlig medelsvensson". Med lite logiskt tänkande och experimenterande (=tid) så borde du kunna få till något som kan hjälpa dig.

    Ta en sak i taget - börja inte klura på hur du ska få en automatiskt uppdaterad graf. Börja istället med att få in kursdata i dina celler. Sen fundera på hur du utifrån en uppsättning avslut beräknar $TICK. Därefter kan man börja fundera på hur du vill spara $TICK historiskt. Kanske bara skriva det i en lång kolumn, cell by cell.

    DÄREFTER kan man undersöka hur man gör en autouppdaterande graf (jag vet inte själv, men som med det mesta i datorvärlden så finns det lösningar på ens problem så länge man vet vad man ska fråga efter - i.e. isolera delproblemen och leta efter nån annans lösning på det istället för att försöka hitta en lösning på alltihopa som ett enda paket).

    Sen ser jag det snarare som en fördel än en nackdel att de svenska retailhandlarna inte är så sofistikerade. Desto bättre för oss som anstränger oss det där lilla extra. :) För vi har ju alltid en nackdel mot instutitionerna, oavsett om det är i på OMXS30 eller NYSE...

    SvaraRadera
  8. Tänkte bara inflika att decemberstatistiken för derivatbörsen är ute nu: https://newsclient.omxgroup.com/cds/DisclosureAttachmentServlet?messageAttachmentId=289075

    Intressant att notera bla att Goldman Sachs för första gången står för störst omsättning utav OMXS30-terminen (inte varit medlemmar så länge heller iofs). Annan firma som sticker ut är Spire Europe på 1.5% av omsättningen. Det verkar som att det bara är ett annat namn för Tower Research Capital - som är en annan HFT-firma som jag inte nämnde tidigare.

    SvaraRadera
  9. Tack för länken.

    Har fortfarande inte kommit igång riktigt med tradingen eller bloggen. Lagt ner större delen av börstiden på research & funderingar. Där av fördröjningarna med kommentarerna mm.

    SvaraRadera