KLOCKAN

lördag 5 september 2009

Att välja mäklare

Att handla med E-mini och valutor förutsätter en mäklare som erbjuder dessa finansiella instrument i sitt utbud av värdepapper. Vid valet av mäklare gäller det att försäkra sig om mäklarens kreditvärdighet samt att inte fråga är om någon form av internetbaserat bedrägeri. Avgörande är även hur tillförlitlig mäklarens internet baserade handelssystem är.

Eftersom E-mini är ett amerikanskt värdepapper som handlas på den elektroniska börsen CME finns ett stort utbud av konkurrenskraftiga amerikanska internetmäklare. Tillsynen av dessa sköts av National Futures Association (NFA) och The Commodity and Futures Trading Commission (CFTC). En god idé är att besöka dessa sidor i samband med att man utför sin due diligence och att aldrig välja en mäklare som inte står under dessa myndigheters tillsyn.

CFTC kan kontrolleras huruvida mäklarna uppfyller uppställda minimikrav för kapitalbehovet. De medel som deponeras på mäklarnas konton omfattas nämligen inte av någon statlig insättningsgaranti om mäklaren går i konkurs. Dessutom bör man förvissa sig om att ens medel sätts in på ett avskiljt konto och inte sammanblandas med firmans operativa medel för att höja oddsen till utdelning vid en konkurs. En sökning av "Firm Information (BASIC)" på NFA kan visa eventuella historiska tvister och varningar som mäklaren fått av tillsynsmyndigheterna samt anledningen härtill.

För att få en känsla av tillförlitligheten av mäklarens handelsapplikation kan normalt ett gratis demo med papermoney handel erhållas. Det gäller dock att ha i åtanke mäklarna normalt sett lägger större betydelse vid att förvärva nya kunder än att behålla befintliga varför en riktig känsla för systemet först kan erhållas i ”skarpt läge”.

Om aktiemäklare kan generellt sägas att dessa inte har som avsikt att hjälpa tradern. Mäklarens intäkter utgörs av handelsavgifter som courtage och spreadar varför mäklaren i första hand försöker förmå tradern att handla genom läckra plattformar och snygg marknadsföring. Statistiskt lyckas endast 10% av alla traders. Mäklaren saknar således incitament att vårda sina kundrelationer och fokus ligger på att komma över en så stor del av traderns depå som möjligt under den korta tid tradern är aktiv samt att hitta nya kunder. Många mäklare erbjuder således kurser, marknadsanalyser och handelssignaler i syfte att nå nya kunder och förmå befintliga kunder att handla. Saxobank erbjuder exempelvis dagligen 2-3 handelssignaler för valuta handel. Den erfarne tradern inser snabbt att dessa rekommendationer baseras på enkel teknisk analys och i princip saknar värde. Nybörjaren frestas dock till onödig handel genom vilken han utsätter sig för onödig risk samtidigt som mäklaren berikas genom courtaget och spreaden.

Ifråga om valutahandel kan tilläggas att denna handel saknar en officiell börs. Handeln baseras på interbank marknaden. Detta är bankernas interna handelsrelationer. Valutahandeln tillkom med anledning av den internationella handeln. Större delen av omsättningen på interbank marknaden sker per telefon genom bankernas säljare. Med tiden har även vissa system, exempelvis Reuters, vuxit fram där bankerna förbinds online. Som privat spekulant (retail) har vi dock inte direkt tillgång till denna marknad. Vi får istället förlita oss på vår valutamäklare (FCM). Om banken är grossisten så är valutamäklaren detaljisten. Många gånger finns ytterligare led i kedjan, exempelvis IB/Agent som också måste berikas via courtage och spreadar. Vid valutahandel via aktiemäklaren ThinkorSwim så är motparten valutamäklaren Penson Financial Services.

Ovan förfarande medför att valutamarknaden saknar all form av transparens. Som köpare får vi helt enkelt betala vad valutamäklaren kräver. Tidigare var det vanligt att valutaspekulanten ringde till olika valutamäklare för att beräkna en snittkurs på den valuta han önskade köpa/sälja.

Vid valutahandel är valutamäklaren dessutom vår motpart i affären och flera av firmorna har egna trading avdelningar som handlar mot kunderna. Avsaknaden av reglerad marknad medför nämligen inte endast att vi aldrig kan angripa den prisuppgift vi får från mäklaren utan även att mäklaren inte alltid kan köpa/sälja valutan på marknaden omedelbart om inte efterfrågan/utbud finns. En forex broker agerar således inte mellanhand mellan köpare och säljare som mäklarna vanligtvis oriktigt påstår.

Värt att notera är dessutom att mäklaren och tillika motspelaren inte enbart förser oss med vår trading information utan även har tillgång till våra positioner, våra anskaffningsvärden, positionernas storlek och aktuell P/L, våra utestående limit orders samt våra stoploss orders. Information som sannolikt används mot oss och även delas med ”viktiga” kunder.

Förfarandet kan jämföras med ett pokerparti där motståndaren känner till dina kort men du inte känner till motståndarens. Dessutom bestämmer motståndaren reglerna under pokerpartiet samtidigt som han rekommenderar dej hur du ska agera.

På grund av detta anser jag alla typer av informationstjänster som erbjuds av mäklare, banker och till och med tredje-man-företag värdelösa som bäst och skadliga som sämst. Lärdomen är följaktligen att aldrig agera utifrån givna rekommendationer. Agera istället enbart utifrån den egna analysen. Huvudregeln är att om du inte förstår och delar ett handelsförslag så avstå. Har du inte tillräckligt med kunskap för att genomföra en egen analys och bilda dig en egen uppfattning så bör du överhuvudtaget inte spekulera.

Vad som istället är avgörande är courtagets storlek. Courtaget är ett ofta förbisett moment inom daytrading som sannolikt bidrar till att så stor del misslyckas inom branschen. Betänk att tre dagliga affärer via en mäklare som Saxobank medför en daglig kostnad om 75usd och 15.000usd per år. 15.000usd motsvarar 300 indexpunkter på ES och 270% avkastning på 10% margin 5.600usd. Motsvarande transaktioner med mäklaren Mirus hade medfört en årskostnad om endast 2.640usd. En trader som årligen lyckas generera en vinst om 12.360usd per kontrakt får anses vara en skicklig trader. Med 3-4 kontrakt hade en sådan trader kunnat försörja sig professionellt genom handeln.

Förutom att tradern måste prestera en årlig vinst om 15.000usd för att inte redovisa förlust så är ett större courtage psykologiskt betungande då tradern hamnar nästan 1 punkt back så snart han tar en position i ES.

När man väl funnit en lämplig mäklare så kan vanligtvis konto öppnas omedelbart efter en ansökan online. Efter att ansökan gjorts kräver mäklaren vanligtvis dock en kopia via fax/mail av ID-handling, underskrift på ett ”signature card”, eventuellt en kopia av en räkning som styrker folkbokföringsadressen (el- eller hyresräkning) samt en underskriven kopia av skatteformuläret W8-BEN. Blanketten W8-BEN medför att du kan handla på den amerikanska marknaden utan skatte- och deklarationsskyldighet i USA. Eventuella vinster är dock skattepliktiga i Sverige men eftersom Skatteverket inte automatiskt erhåller kontrolluppgifter från amerikanska mäklare får du själv tillse att affärerna redovisas i samband med deklaration. Som sista moment överför du medel till din depå genom en enkel banköverföring. Via sedvanlig internetbank tar denna överföring normalt 3 bankdagar.

Ett problem vid handel med amerikansk depå är att depån är i dollar varför valutan spelar roll. Om dollarn försvagas efter att medel överförts uppkommer en valutaförlust. Avser depån större belopp kan valutan ”låsas” genom att usd/sek säljs med belopp motsvarande depåns storlek. Vanligtvis handlas valuta med 10% margin varför ett konto om 10.000 usd kräver att 1.000 usd investeras i valuta transaktionen.

Nedan följer de tre mäklare jag själv handlat med. Värt att notera är att denna genomgång gäller per dagens datum och kan ändras med tiden.

Saxobank erbjuder värdepappershandel genom plattformen SaxoTrader. För att öppna konto krävs en insättning om 10.000 usd. Plattformen är gratis men realtidsdata kostar om inte ett minsta antal transaktioner genomförs månadsvis. Mäklarens styrka är det stora utbudet av valutor och värdepapper. I princip erbjuds all världens valuta och börser samt ett stort utbud CFD:s.

Plattformen är lättöverskådlig och erbjuder standard analysverktyg som fibonacci och sedvanliga indikatorer. Dessutom erhålls meddelanden från bankens mäklare via en chatt funktion med handelstips och makrostatistik när den släpps. Ordersystemet möjliggör s.k. ”bracketing”, dvs. att lägga målkurs och stoploss redan i samband med att limit order läggs. I övrigt upplever jag ordersystemet ovanligt svårhanterbart och det är lätt att köpa istället för att sälja och vise versa i samband med att en limit order läggs. Plattformen saknar dessutom viktiga verktyg som ”times-and-sales” och market breadth indikatorer som $tick och AD.


För E-mini handel uppgår margin till 10%, dvs. ca 5.600usd. Courtaget är 25 usd per ”roundtrip” för ES. För valutahandel är courtaget 20 usd per ”roundtrip”. Spreaden vid valutahandeln är dessutom inte fast utan ökar vid tider med låg likviditet vilket är en katastrof. Jag har dessutom uppmärksammat en diskrepans till kundens nackdel mellan valet "stäng valutaorder nu" och det egentliga priset som erbjuds i ordersystemet.


Ovan anförda medför att jag har en stark aversion till Saxobank och inte kan rekommendera mäklaren.

Mirus Futures är en amerikansk mäklare som erbjuder terminshandel via de två ”clearing” firmorna Dorman Futures och Rosenthal (RCG). Via Rosenthal erbjuds dessutom valutahandel. Min due diligence visar dock att Roenthal har ett stort antal anmärkningar hos NFA.

En lista över utbudet terminer hos Mirus via Dorman finns här.

Handeln sker via plattformen NinjaTrader och realtidsdata erhålls genom Zen-Fire. Gratis demo med realtidsdata kan erhållas i en månad. NinjaTrader är en extremt kompetent plattform som klarar det mesta. Den finns i två varianter: gratis plattformen och den avancerade plattformen som kostar 50 usd per månad alternativt 995usd för all framtids licens. Skillnaden är att den avancerade plattformen har större möjligheter till baktester samt automatiserad handel. Den enkla varianten räcker enligt min mening väl. Endast bracketing saknas.


För den tekniske användaren erbjuder NinjaTrader möjligheter till att skapa egna indikatorer och utbudet lösningar är extremt stort. Flera användare erbjuder sina indikatorer gratis och det finns till och med ett utbud av ”rent-a-scripter”. Plattformen har samtliga betydelsefulla funktioner och ordersystemet SuperDOM är det mest effektiva och lättanvända jag använt.

Nackdelen är att Zen-Fire inte erbjuder data för market breadth varför en alternativ dataleverantör krävs om inte TOS används parallellt. Dessutom erbjuder inte Mirus Futures webbaserad handel.

För E-mini handel uppgår margin till 500usd för daytrading. Med daytrading avses alla andra tider än 22.15-22.30 samt helger. Om positionen ska hållas över denna tid krävs sedvanliga 10% margin. Courtaget är endast 4,4 usd per ”roundtrip” för ES. Initialt krävs en insättning om 2000usd.

ThinkorSwim
är också en amerikansk mäklare. Plattformen TOS är i världsklass med samtliga viktiga indikatorer, möjlighet att skapa egna indikatorer och strategier via thinkscript, baktest möjligheter och mycket mera. Handeln görs enkelt via diagrammet eller via ”active trader” där även bracketing är möjlig. Plattformen finns som demo på obegränsad tid med diagramfunktionen i realtid.

ThinkorSwim finns även för webhandel. Dessutom kan depån nås via en mobiltelefon (ThinkMobile). För Pocket PC användare finns ThinkAnywhere och iPhone användare ThinkPod.

För E-mini handel uppgår margin till 10%. Om saldot på kontot överstiger 15.000 usd är margin för daytrading endast 30% av ordinarie margin. Courtaget är 7 usd per ”roundtrip” för ES. För valutahandel betalas ingen courtage. Spreaden vid valutahandeln är dessutom fast och för populära valutor som eur/usd så låg som 1 pip. Motparten vid valutahandel är Penson Financial Services (FCM). Av den due diligence jag gjort anser jag både ThinkorSwim samt Penson tillförlitliga.

För att öppna ett live konto krävs en initial insättning om 3500usd. För valutahandel krävs dock endast 2000usd. Notera att margin för ES till ca 5.600usd vilket innebär att detta belopp är minimum för att ta position i terminen.

Personligen använder jag både Mirus och ThinkorSwim. Allt som krävs är en tillfällig insättning hos båda mäklarna. På så vis får jag Mirus extremt låga courtage, Ninjatraders volymdelta indikatorer, TOS värdefulla market breadth indikatorer samt en möjlighet att hedga mina positioner om någon av mäklarna på grund av tekniskt fel kraschar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar