KLOCKAN

måndag 10 augusti 2009

Time Management

Forex marknaden (FX) handlas i princip 24-7 varför det inte är möjligt för en retail trader att följa marknaden nonstop. Att sitta framför skärmen i en tunn marknad som endast rör sig några pips är inte heller särskilt stimulerande eller ens ekonomiskt försvarbart. Längre perioder av tristess framför skärmen leder dessutom ofta till onödiga och mindre igenomtänkta trades.

En viktig del av FX handel är således time management. Denna princip är dessutom giltig även för övrig 24-timmars handel, exempelvis vid handel med E-mini SP500 terminen.

FX marknaden kan delas in i tre finansiella centrum: Asien, London och New York.


Asien

Den större delen av omsättningen inom valutahandeln inom denna tidszon utförs av Sydney, Tokyo, Hong Kong och Singapore. Eftersom varje centrum inom denna tidszon är i konkurrens med varandra är den asiatiska markanden ”fragmenterad” med icke varaktiga zig-zag rörelser som följd. De största spelarna är kommersiella företag (exportörer) och centralbankerna vilka båda har en volatilitets dämpande effekt på marknaden.

London

London anses fortfarande som världens FX huvudstad. Tillsammans med övriga europeiska finanscentrum Genéve, Paris och Frankfurt skapar London en djup marknad rik på likviditet. Rörelserna under denna tidsperiod är således av större betydelse för den övergripande trenden och kan påverka intradags handeln avsevärt, särskilt i samband med London fix:en. Normalt uppkommer under London-tiden trendrörelser som inte lämpar sig att fada.

New York

Denna marknad omfattar dessutom Latin Amerika och Canada och är som djupast fram till klockan 19:15 när IMM stänger för dagen.

Överlappning

Den djupaste och mest likvida tiden är de tillfällen då de olika marknaderna överlappar varandra. Dessa tider är följaktligen lämpligast för trading.

Handeln inleds i Sydney där dealarna håller sig fullt sysselsatta med att försöka reda ut röran som övriga marknader lämnat efter sig. Fram till Tokyo öppnar brukar kurserna försiktigt driva med den trend som New York efterlämnat. I samband med att Tokyo inleder sin handel förekommer också de största rörelserna för tidszonen. Detta gäller särskilt för den japanska valutan yen. Den tunna handeln gör att föregående dags högsta/lägsta många gånger återtestas för att därefter övergå i konsolidering.

London å andra sidan är trendsättaren och så snart marknaden i Europa öppnar börjar det större handlarna svinga sina ”big dicks” och sätter antingen fart på trenden som inletts i Asien eller vänder rikting på rörelsen. Londonrörelsen fortsätter vanligtvis även under den första handelstimmen i New York såvida inte någon viktigare makro stats släpps som påverkar dollarns riktning.

Dagens eventuella reversal inleds många gånger efter klockan 16:00. Vid denna tid har dels samtliga makrostats presenterats, dels NY option cut avslutats. De europeiska handlarna börjar dessutom avsluta sina affärer för dagen vilket kan skapa en short- eller long squeeze.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar