KLOCKAN

tisdag 18 augusti 2009

Att handla med E-mini S&P500 terminen

Terminshandel har på senare år blivit väldigt populärt bland daytraders och swingtraders. I USA och Europa kallas detta instrument för forwards eller futures. Skillnaden mellan terminsformerna är att futures har daglig kontantavräkning medan forwards regleras först på slutdagen, eller den dagen då handlaren stoppar positionen.

Handel med denna typ av instrument tillkom ursprungligen för att garantera råvaruproducenterna ett visst pris för deras produkter (hedging). För exempelvis en bonde kan det vara nära nog omöjligt att förutse vad han kommer att få för pris för sin produkt från det att han sår tills det att han skördar. Genom att sälja hela skörden på termin redan vid det tillfälle som han sår så blir han försäkrad om en viss intäkt.

Idag används terminer även för spekulation. Den underliggande varan kan vara allt från råvaror, räntor, valutor, enskilda aktier och hela börsindex.

Ett av de populäraste och mest likvida finansiella instrumenten är E-mini S&P500 futures, kortnamn ES. Detta är det mindre terminskontraktet för det amerikanska börsindexet S&P500 och är en produkt av CME Group.

Priset av en future baseras på det s.k spot priset på varan. Viss mindre prisskillnad förekommer dock, då även den riskfria räntan, direktavkastning, hur lång tid till lösen samt tillgång och efterfrågan beaktas vid prissättningen.

Att handla med en termin är väldigt enkelt. Nedan följer ett exempel.

1. När S&P500 står i 1000 säljer vi 1 st ES för @1000.

2. S&P500 faller den närmaste dagen till 990. Vi köper då 1 st ES för @990 och ”nettar” denna mot den tidigare sålda terminen.

S&P500 terminen följer det underliggande cash indexet S&P500 och priset är kursen multiplicerad med multiplikatorn 50$, dvs i detta fall $50 000.

Multiplikatorn skiljer sig åt mellan olika terminskontrakt. För OMXS30 terminen är denna siffra 100 kr.

När vi sålt en termin har vi två alternativ: antingen ligga kvar till slutdagen, eller köpa en termin i samma serie (netta) innan slutdagen.

I exemplet ovan nettade vi terminen genom att köpa ES för aktuell kurs @990. Vi kan därefter behålla mellanskillnaden $500 (@10 x $50).

Terminer handlas normalt med ”margin”, dvs att det egna kapitalet enbart behöver täcka en viss del av terminskontraktets värde när affären görs och att mäklaren lånar ut
resterande belopp (belåning). Själva säkerhetskravet är vanligtvis 5-20% av det aktuella terminspriset beroende av mäklaren. Ett vanligt förfarande är att lägre säkerhetskrav krävs för daytrading men 10% om en position hålls overnight.

Den hävstång som belåningen utgör skapar möjligheter till stor avkastning på depån men innebär också en stor risk och är en av orsakerna till att många daytraders misslyckas inom terminshandeln. För varje punkt som S&P500 går upp eller ner, ändras värdet på ES med $50. En dag då S&P500 faller 20 punkter har värdet således förändrats på din termin med $1000. Med hänsyn till belåningen kan tradern således förlora stora delar av sitt kapital. Ett bra riktmärke är att aldrig handla med mindre än 20% av terminsvärdet i depån.

Skulle depåvärdet falla under gällande säkerhetskrav utfärdar mäklarfirman en ”margin call” varigenom tradern uppmanas att sätta in mer pengar på kontot i syfte att undvika tvångsförsäljning.

Lösen för ES sker fyra gånger per år: 3:dje fredagen i maj(H), juni(M), september(U) och december(Z). Lösendagen kan utläsas av terminens beteckning, exempelvis har ESU9 lösen i september 2009. Marknaden övergår vanligtvis till att handla med den nya terminen redan veckan innan lösen.

Speaden mellan köp och sälj är för ES @0,25 indexpunkter (12,5$) och därutöver tillkommer transaktionsavgift. Courtaget kan tyckas vara av mindre betydelse men vid en större omsättning kan denna kostnad bli stor och en bidragande faktor till ett misslyckande inom terminshandeln. Särskilt betungande såväl ekonomiskt som psykologiskt är ett högre courtage vid en förlust affär.

Courtaget för handel med ES i Saxobank är exempelvis $25 för en roundtrip dvs ett köp och följande sälj. Thinkorswim tar endast $7 för denna transaktion. Om tradern genomför 2 trades per dag (4 transaktioner) så uppgår årskostnaden med Saxobank som mäklare till 12.000$ (2 x 5 x 48 x 25). Motsvarande transaktioner kostar genom Thinkorswim endast 3.360$.

ES handlas nästan dygnet runt. Handeln inleds kl. 23.30 på söndagen och avslutas kl. 22.15 på fredagen nästföljande vecka. Ett mindre stopp hålls varje dag mellan kl. 22.15-22.30 samt kl. 23.00-23.30. Dessa perioder benämns overnight. Time management är således en viktig del av terminshandeln.

S&P500 terminen är som mest volatil i samband med att S&P500 cash index öppnar kl. 15.30 varefter volymen avtar efter kl. 18.00 för att slutligen åter öka sista timmen kl 21.00-22.00. Efter börsen stängning minskar omsättningen avsevärt. Under natten påverkas ES av den asiatiska marknaden (Japan och Kina) varefter Europa övertar ”facklan” mellan kl. 8.00-9.00. Under denna överlappning förekommer normalt något högre omsättning och följaktligen också rörelse. ES följer därefter den europeiska marknaden i avvaktan på att räntemarknaden och förhandeln i USA öppnar kl. 14.00. I många fall följer en volatil marknad den dagliga makro statistiken kl. 14.30.

Personligen anser jag den bästa tiden vara kl. 16.00-18.00 efter att S&P500 öppnat och marknaden kommit igång. Fördelen med att handla efter öppningen är tillgången till market internas och breadth indikatorerna $tick och AD. Övrig tid premarket som erbjuder fina tillfällen är då Asien avlutar och Europa påbörjar sin handelsdag samt efter den dagliga statistiken kl. 14.30.

Värt att notera är att korrelationen mellan premarket och S&P500:s reguljära handeltimmar inte är så goda som först kan förutsättas varför det är bäst att behandla de olika handels tiderna som två marknader.

Jag tänkte i nästa inlägg presentera de tre mäklare (Saxobank, ThinkorSwim samt Mirus Futures) jag handlat med och redogöra för kostnaderna, tillhörande handelsapplikationer, för och nackdelarna med mäklarna samt ansökningsrutiner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar