KLOCKAN

onsdag 10 mars 2010

Orderdjupet

Kortsiktig spekulation kan många gånger liknas med poker. För den oinvigde framstår båda som ett spel där utgången dikteras av slumpen. Den framgångsrika aktören förklarar emellertid sin "lycka" med strategi och taktik, samt en insikt om risk och sannolikheter.

I Texas Hold'em tilldelas spelaren två kort som bara är synliga för spelaren själv. Beroende på spelarens position vid pokerbordet och hans kort beslutar han om att call, check, raise eller fold. Under de fyra bettingrundor som följer den första given läggs sammanlagt fem kort ut på bordet. Dessa fem kort får nyttjas av alla spelare och kallas på engelska för community cards. Efter den fjärde, och sista, bettingrundan visar de spelare som inte lagt sig sina kort, varefter den starkaste hand som kan skapas av fem kort vinner potten.

Den strategiska och taktiska pokerspelaren beräknar löpande sina odds för att vid en showdown besitta den starkaste handen. Anses inte de två tilldelade korten kunna leda till en framgångsrik hand lägger spelaren istället sina kort. På detta sätt lägger sig en framgångsrik pokerspelare nästan 90 % av alla tillfällen.

Spelarna iakttar dessutom noggrant varandra vid pokerbordet i syfte att bedöma huruvida motspelarna icke verbalt kommunicerar starka eller svaga händer. De försöker även dölja de egna signalerna och till och med förmedla ett falskt kroppsspråk med avsikt att vilseleda motspelarna.

I den kortsiktiga handeln är orderboken vårt forum för att samspela med våra motståndare. Genom att iaktta orderboken eller DOM försöker vi bedöma styrkan/svagheten i marknaden. Orderboken är dock det verktyg som jag anser är minst tillförlitligt.

Det finns tre typer av limit-order spekulanter: värde motiverade spekulanter, pre-committed spekulanter och prismanipulatörer. En värde motiverad spekulant uttrycker sin bedömning om värdet genom sin limit order medan en pre-committed spekulant använder limit orders för att reducera sina transaktionskostnader. I det fall en pre-committed spekulant inte får en fill är denna redo att ta position genom en market order.

En obalans i orderboken orsakad av pre-committed spekulanter bidrar ofta till prisrörelse i samband med att deras aggressivitet ökar medan de försöker få sina orders filled framför konkurrenterna genom att omvandla limit orders till market orders. Om obalansen orsakats av värde motiverade spekulanter visar istället obalansen spekulanternas bedömning av fair value.

Det kan vara svårt att avgöra vilken spekulant som ligger bakom buden i boken. Förekomsten av falska poster i syfte att manipulera priset försvårar vidare avsevärt denna bedömning. Som huvudregel opererar pre-committed spekulanterna i best bid/ask spreaden, dvs. den budgivning som sker närmast det senaste betalda priset. Exempelvis kan i samband med att ett stöd testas bid sidan öka markant i förhållande till ask sidan. I takt med att pre-committed spekulanterna accepterar säljarnas pris bör bid sidan lättas utan transaktioner till bid priset.

Stöd- och motståndsnivåer sammanfaller vidare normalt med peakar i order djupet medan volatiliteten vanligtvis ökar när djupet minskar. Ett tunt orderdjup utgör således en större risk för en position varför försiktighet bör iakttas vid tillfällen med låg likviditet, ex. overnight session.





I fråga om den värde motiverade spekulanten, så flyttar inte denna typ av spekulant lika aktivt sina limit orders varför posterna kan iakttas under handelsdagen och följaktligen användas för att bekräfta nivåer av betydelse i marknaden.

"Those whose words are humble while they increase war preparations are going to advance. Those whose words are strong and who advance aggressively are going to retreat."

-- Sun Tzu, Krigskonsten

Svårigheten är som omnämnt att bedöma om budet är verkligt eller falskt. Den tredje typen av orderboks operatör är prismanipulatören. Ofta framträder de i orderboken i syfte att ge sken av styrka eller svaghet och på så vis provocera till handling. Denna typ av poster läggs normalt på behörigt avstånd från det senaste priset (1-2 nivåer) och kan lätt förväxlas med en värde motiverad limit order. En stor post som plötsligt läggs in i boken indikerar ofta närvaron av en manipulatör. Hade aktören haft för avsikt att ta position hade aktören naturligtvis inte haft anledning att ”trissa” upp priset.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar