När tid används avgränsas varje period av en förutbestämd tidsenhet, exempelvis 5 minuter. Volymbaserade staplar avgränsar istället perioderna efter antal kontrakt/aktier eller transaktioner (tick charts). Problemet med båda dessa metoder är att prisspannet kan variera kraftigt från period till period.
En jämförelse av det senaste årets prisdata för ES organiserat i 5-minuters perioder visar att prisspannet mellan perioderna varierade mellan 0.25 -16.75 punkter. Eftersom periodens stäningskurs inte kan uppskattas kan inte heller risken för affären beräknas. Vidare så missas många gånger affärer som bygger på entry vid periodens close eftersom en stor del av rörelsen redan kan vara avklarad.
Volatilitets baserade diagram, Rangebar charts, erbjuder dock en lösning till denna problematik genom att varje prisstapel får samma höjd eftersom stapeln utgörs av ett förutbestämt antal ticks, dvs. minsta möjliga prisförändring. I en 10-tick Rangebar chart av ES utgörs följaktligen varje period av 2,5 p. Periodens close är alltid antingen periodens high eller low och open är alltid en tick över eller under föregående prisstapel. En stor del "brus" filtreras på så vis varför digrammen blir mer följsamma.
Ovan anförda gör det lätt att beräkna entry priset vid en setup samt bestämma en logisk stopp loss. Om jag exempelvis avser köpa en enkel setup mot en stöd nivå kan jag redan när nivån testas förutsäga high, low och close. För entry lägger jag följaktligen en stop buy order 1 tick över förväntad close, dvs där nästa period kommer att öppna om den aktuella perioden stänger upp. Min stop loss sätter jag efter entry 1-2 ticks under signal stapeln. Förfarandet leder till sk. instant gratification. Nästa period kommer antingen vara i linje med min trade eller på väg att stoppas ut.
En ytterligare fördel med Rangebars är att jag som orderflow trader har ett konstant prisintervall att jämföra med. Hur mycket positivt delta krävs för att flytta priset 5 ticks? Ökar omsättningen allteftersom rörelsen fortskrider? Dessutom avgränsas rotationerna naturligt i diagrammet. Rangebars ger överhuvudtaget ett mer jämt flöde i majoriteten indikatorer.
Vilken inställning bör man då välja för sina Rangebars? The Institute of Auction Market Theory (IOAMT) har utvecklat en reversal chart, kallad 5-tick Reversal chart. I diagrammet avgränsas följaktligen staplarna av en 1.25p reversal från periodens swing high eller low.
IOAMT:s Reversal chart kan även skapas genom ett enkelt Point-and-Figure diagram. Varje nivå (X / O) består av ett antal boxar. En inställning om 0,25 för ES skulle innebära att varje box motsvarar 1 tick. I nästa led bestäms antalet boxar som förutsätts rekylera för att en ny period ska bildas. Inställningarna för en ES 5-tick Reversal chart är följaktligen 0,25 x 5.
Anledningen till att IOAMT valt 5 ticks är ett historiskt test de genomfört som visade att 5 ticks var den reversal som hade bästa odds (+50%) för en fortsättning i rikting med vändingen.
För att testa deras påstående gjorde jag själv ett baktest baserat på dels ett 5 tick, dels ett 6 tick Rangebar diagram. Förutsättningen var köp/sälj vid stängningen av första stapeln i motsatt riktning till de föregående (2-3 staplarna) med target en stapel (5/6 ticks) och stopp loss om 1 tick under/över reversal stapeln (6/7 ticks). Resultatet följer nedan.
Av ovan test framgår att oddsen för åtminstone en breakeven affär är relativt goda om affär görs i 2 delar med en 1:a target vid entry periodens close och därefter stopp loss flyttas till breakeven för affären. Testet visar vidare att oddsen för reversal är något högre när 6 tick används istället för 5. Min preferens är dock 5 tick som erbjuder bättre entry och lägre risk. Oddsen förbättrar jag genom en kombination med context (sammanhanget) och order flow.
(Not. Rangebar diagram finns bl.a. att tillgå i NinjaTrader och Market Delta)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar